συλλογές
αφιερώματα
χριστιανικά
μεσαιωνικά
χάρτες
ψηφιδωτά
χειρόγραφα
ζωγραφική
γλυπτική
εγκαταστάσεις/κατασκευές
χαρακτική
φωτογραφία
αρχιτεκτονική
σκίτσα/σχέδια
λαϊκές τέχνες
κριτικές/παρουσιάσεις

Designed by TemplatesBox
ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ

Ισμήνη Καρυωτάκη

Έργα

Βιογραφικό σημείωμα

Ονομάζομαι Ισμήνη Καρυωτάκη, γεννήθηκα στα Γιάννενα, σπούδασα αρχιτεκτονική στο Μετσόβιο και σκηνογραφία στη Beaux Arts και εργάστηκα ως αρχιτέκτονας στο Παρίσι και στην Αθήνα και ως σκηνογράφος στο θέατρο και στον κινηματογράφο. Από το 1997 ασχολούμαι ενεργά με τη ζωγραφική, τη γραφή και τη μεταξύ τους σχέση. Με άλλα λόγια ζωγραφίζω, γράφω, εκθέτω και εκδίδω.

Όταν άρχισα να ζωγραφίζω είχα περιορισμένη αντίληψη για το τι είναι ή τι θα μπορούσε να είναι τέχνη. Σιγά σιγά κατάλαβα ότι αυτό που ονομάζουμε τέχνη είναι η πρόκληση να προσεγγίζουμε τους άλλους μέσα από τον τρόπο που εμείς βλέπουμε τα πράγματα ή πιο απλά να τους κάνουμε να μας καταλάβουν. Μερικές φορές τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Ξέρεις τι κάνεις ή τι σκέφτεσαι και βάζεις τη μια λέξη δίπλα στην άλλη ή το ένα χρώμα πλάι στο άλλο.

Δεν είναι όμως πάντα έτσι. Υπάρχουν πραγματικότητες που δεν αποδίδονται εύκολα και που εσύ, ωστόσο, καίγεσαι από επιθυμία να τις απεικονίσεις. Τι κάνεις τότε; Τι κάνει κάποιος, παραδείγματος χάριν, όταν πέσει πάνω σ’ ένα στίχο του Μπασό με εφτά μόλις λεξούλες που τον εκφράζουν πατόκορφα και τον παρακινούν, αν μη τι άλλο, να τις διαλαλήσει πάση θυσία; Το πιθανότερο είναι να ανασκουμπωθεί, να καταφύγει στα υδροχρώματα, τις σινικές και τα λαδοπαστελ, να σκαρώσει καμιά πενηνταριά ζωγραφιές, να τις μοστράρει στη συνέχεια στο φίλτατο «Λεμόνι» για μια έκθεση και να ξεροσταλιάζει εκεί ως το τέλος της έκθεσης, τρώγοντας τα νύχια του καθώς θα τον συντροφεύει αμείλικτο το ερώτημα: «Θα αποδεδειχθούν, τελικά, ικανές οι ζωγραφιές μου να συνδέσουν την αύρα των στίχων του Μπασό με τη δική τους;».


Εκθέσεις

2011: Ατομική, Βιβλιοπωλείο Λεμόνι Αθήνα

2008: Ομαδική, Βιβλιοπωλείο Λεμόνι Αθήνα

2006: Ατομική, Gallerie ASTRA Aθήνα

2004: Ομαδική, Ιτς Καλέ Ιωάννινα

2003: Ατομική, Χώρος Σύγχρονης Τέχνης Ιωάννινα

2001: Ατομική, Gallerie ASTRA Αθήνα

1997: Ατομική, Χώρος Τέχνης 24 Aθήνα


Εκδόσεις

2011: «Απόπειρα συνάντησης» , εκδόσεις Ροδακιό , Υπό έκδοση

2005: «Μετατροπή, Αντλιοστάσιο, Γιάλοβα», χρονικό, εκδόσεις Ροδακιό

2001: «Το Νησί – Αφήγηση και εικόνες», εκδόσεις Ροδακιό

1997: «Στο σκοτάδι και στο φως λάμνει η ψυχή μου», εικονογραφήματα, εκδόσεις Ροδακιό