συλλογές
αφιερώματα
χριστιανικά
μεσαιωνικά
χάρτες
ψηφιδωτά
χειρόγραφα
ζωγραφική
γλυπτική
εγκαταστάσεις/κατασκευές
χαρακτική
φωτογραφία
αρχιτεκτονική
σκίτσα/σχέδια
λαϊκές τέχνες
κριτικές/παρουσιάσεις

Designed by TemplatesBox
ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ

Νίκος Χουλιαράς
(γ. 1940)

Έργα

ΣΥΝΟΠΤΙΚΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Ο Νίκος Χουλιαράς γεννήθηκε τον Οκτώβριο του 1940 στα Γιάννενα. Σπούδασε σκηνογραφία και γλυπτική (εργαστήριο Γιάννη Παππά) στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, από όπου αποφοίτησε το 1967.

Κατά το χρονικό διάστημα 1965-1971, ασχολήθηκε με τη μουσική. Έγινε πολύ γνωστός σαν συνθέτης και τραγουδιστής γράφοντας τη μουσική και τους στίχους πολλών τραγουδιών. Ήταν επίσης, ο πρώτος που έκανε διασκευές σε δημοτικά τραγούδια και παρουσίασε τα ηπειρώτικα στο κοινό της Αθήνας κάνοντας διασκευές σε παλιούς ηπειρώτικους σκοπούς.

Από το 1962 μέχρι σήμερα γράφει και δημοσιεύει σε διάφορα περιοδικά ποιήματα, πεζά, καθώς και κείμενα για τη ζωγραφική. Ποιήματα και διηγήματά του έχουν μεταφραστεί στα γαλλικά, τα ιταλικά, τα αγγλικά, τα σουηδικά και τα γερμανικά, ενώ έχουν εκδοθεί στα γαλλικά από τον εκδοτικό οίκο Hatier η συλλογή διηγημάτων Το Μπακακόκ και τα μυθιστορήματα Ο Λούσιας, Ζωή την άλλη φορά και Στο σπίτι του εχθρού μου. Διηγήματά του έχουν μεταφερθεί στην τηλεόραση, ενώ το μυθιστόρημα Ο Λούσιας έγινε τηλεοπτική σειρά που μεταδόθηκε από την ΕΤ-1, το 1989.

Το 1969 τού απονεμήθηκε το Α/ Βραβείο Παρθένη για τη ζωγραφική του. Έλαβε μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις ζωγραφικής και έχει πραγματοποιήσει μεγάλο αριθμό ατομικών εκθέσεων, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων στη γκαλερί Νέες Μορφές όπου παρουσίαζε το έργο του από το 1976 μέχρι το 2006.

Έργα του βρίσκονται σε μουσεία, ιδρύματα και ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.


ΒΡΑΒΕΙΑ

1978
: Πρώτο βραβείο για το καλύτερα σχεδιασμένο βιβλίο στον κόσμο, στην έκθεση της Λειψίας (Ζωγραφική - Κείμενα)

1983: Τρίτο βραβείο για το καλύτερα σχεδιασμένο βιβλίο στον κόσμο, στην έκθεση της Λειψίας (Το χιόνι που ήξερα)

1996: Υποψήφιος για το Ευρωπαϊκό Αριστείο Λογοτεχνίας (Στο σπίτι του εχθρού μου)