συλλογές
αφιερώματα
χριστιανικά
μεσαιωνικά
χάρτες
ψηφιδωτά
χειρόγραφα
ζωγραφική
γλυπτική
εγκαταστάσεις/κατασκευές
χαρακτική
φωτογραφία
αρχιτεκτονική
σκίτσα/σχέδια
λαϊκές τέχνες
κριτικές/παρουσιάσεις

Designed by TemplatesBox
ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΑ

π. Μανόλης Καλαϊτζάκης (Παπαμανόλης)

Βιογραφικό Σημείωμα

Πρωτοπρεσβύτερος

1939: Γεννήθηκε στην Κρήτη (Κασταμονίτσα Δήμου Καστελλίου Πεδιάδος Ηρακλείου) και κατοικεί στην Αθήνα. 1947: Παραδοσιακή ξυλογλυπτική κοντά στον παππού του Γιάννη Καλαϊτζάκη (Καντερογιάννη) και τον πατέρα του Στυλιανό Καλαϊτζάκη.

1961-63: Ανώτερο (2ετές) Εκκλησιαστικό Φροντιστήριο Κατερίνης.

1963-67: Εφημέριος στην ενορία Αγίου Ιωάννου Ποταμιών Πεδιάδος Ηρακλείου Κρήτης.

1965-66: Ξυλογλυπτική, κοντά στον κρητικό ξυλογλύφο εκκλησιαστικών τέμπλων και άλλων παραδοσιακών ειδών και αντικειμένων, Εμμανουήλ Μακράκη.

1967-72: Θεολογική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών, με εξειδίκευση στην Ποιμαντική Ψυχολογία του Ασθενούς.

1968-98: Εφημέριος στον ιερό Ναό Ζωοδόχου Πηγής του Περιφερειακού Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών «Αλεξάνδρα».

1970-71: Ξυλογλυπτική, κοντά στον ξυλογλύφο εκκλησιαστικών και παραδοσιακών ειδών Θεοφάνη Νομικό.

1972: Ίδρυση του Κέντρου Αντιμετωπίσεως και Προλήψεως των Αυτοκτονιών (Κ.Α.Π.Α.).

1976-85: Συντάκτης στην Εφημερίδα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος «Εκκλησιαστική Αλήθεια», σε Περιοδικά και άλλες πολιτικές Εφημερίδες, δραστηριότητα που συνεχίζεται από τότε μέχρι σήμερα που αρθρογραφεί στην Εφημερίδα «Κρητικά Νέα».

1977: Έκδοση του βιβλίου του: «Γιατί υπάρχει αρρώστια», της Εκκλησίας της Ελλάδος.

1981-82: Ακροατής στο Εργαστήρι Ξυλογλυπτικής της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ) Αθηνών, κοντά στο Δάσκαλο Ευάγγελο Μόσχο.

1982-86: Υποτροφία της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, για την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ) Αθηνών, όπου σπουδάζει Ξυλογλυπτική κοντά στο Δάσκαλο Ευάγγελο Μόσχο και Γλυπτική κοντά στους Καθηγητές Γλυπτικής Γιώργο Νικολαΐδη, Θεόδωρο Παπαγιάννη και Θεόδωρο Βασιλόπουλο.

1984: Διοργανώνει την Α' Ομαδική Έκθεση Καλλιτεχνικών Έργων, Ορθοδόξων Κληρικών - Μοναχών Ελλάδος, στην οποία και συμμετέχει.

• Ατομική Έκθεση Γλυπτικής - Ξυλογλυπτικής, με 43 γλυπτά -ξυλόγλυπτα, στην Αθήνα.

• Τα λεγόμενα «Γελοιογλυπτά» και τη «Γελοιογλυπτική», σαν «αδελφή» της Γελοιογραφίας, παρουσίασε για πρώτη φορά το έτος 1991 σε ομαδική Έκθεση Καλλιτεχνικών Έργων, που διοργάνωσε ο ίδιος και έγινε σε αίθουσα του Νοσοκομείου «Αλεξάνδρα» Αθήνας.

1994-2001: Εκλέγεται Υπεύθυνος στο Εργαστήρι Ξυλογλυπτικής της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών (Α.Σ.Κ.Τ.) όπου διδάσκει ξυλογλυπτική.

1998: Διορίζεται Εφημέριος στον Άγιο Νικόλαο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και αποσπάται στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (Α.Σ.Κ.Τ.) Αθηνών.

1999: Συμμετέχει με τρία ξυλόγλυπτα - «γελοιογλυπτά» στη «Biennale Internazionale dell' Arte Conteporanea», που έγινε στη Φλωρεντία Ιταλίας.

2000: Βραβείο «OSKAR 2000, της Accademia Ferdinandea, Scienze-Lettere-Arti, Catania Ιταλίας, για την δραστηριότητα του στη Γλυπτική.

2001: Έκδοση του βιβλίου του «Εργαλεία ξυλογλυπτικής...», από τις εκδόσεις «Τροχαλία» και «Το Ροδακιό», Αθήνας.

• Βραβείο «Ακαδημαϊκής Αξιοσύνης», του Τομέα: Arti Visive, της Accademia Ferdinandea, Scienze-Lettere-Arti, Catania Ιταλίας, για την καλλιτεχνική του δραστηριότητα.

• Συμμετέχει με τρία γλυπτά - ξυλόγλυπτα, στη «Biennale Internazionale dell' Arte Conteporanea», Φλωρεντίας Ιταλίας και βραβεύεται με μετάλλιο και δίπλωμα «alla carriera», για το συνολικό του καλλιτεχνικό έργο.

• Ατομική και Ομαδική Έκθεση «Γελοιογλυπτικής» (Γλυπτικής -Ξυλογλυπτικής) με 103 γλυπτά, μαζί με 34 Μαθητές, Φοιτητές και Συνεργάτες του, στην Πινακοθήκη Πιερίδη.

• Τακτικό Μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Δημοσιογράφων -Ανταποκριτών Διεθνών Ειδησεογραφικών Πρακτορείων & ΜΜΕ (MEDIA).

• Τακτικό Μέλος της Διεθνούς Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών (Δ.Ε.Ε.Λ.) Αθηνών.

• Τακτικό Μέλος της Accademia del Fiorino, Prato της Ιταλίας, με χρυσό μετάλλιο διάκρισης στο Τμήμα: Καλές Τέχνες και στην Τάξη: Γλυπτική.

2002: Βραβείο «ΑΜΕΝΑΝΟ» της Accademia ferdinandea, Scienze-Lettere-Arti, της Catania Ιταλίας.

• Τιμητικό Δίπλωμα: «OMAGIO A BERTOLT BRECHT» (Dramaturgo e Poeta Tedesco: 1898-1956), του Τμήματος: Ζωγραφική & Γλυπτική, της Accademia Ferdinandea, Scienze-Lettere-Arti, της Catania Ιταλίας, για τη δραστηριότητα του στη Γλυπτική.

• Οικουμενικό Δίπλωμα, της Accademia Ferdinandea, Scienze-Lettere-Arti, της Catania Ιταλίας, για την κοινωνική του δραστηριότητα-μόρφωση.

• Τιμητικό Δίπλωμα «OMAGIO A Jacgues Prevert» (Poeta Francese: 1900-1977), του Τμήματος: Γλυπτική , της Accademia Ferdinandea, Scienze-Lettere-Arti, της Catania Ιταλίας, για τη δραστηριότητα του στη Γλυπτική.

• Α' Βραβείο Διάκρισης, της Διεθνούς Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών (Δ.Ε.Ε.Λ.), Γράμματα - Τέχνες - Πολιτισμός, του Τμήματος: «Βιβλίο Καλλιτεχνικής Παρουσίας», για τη δραστηριότητα του στη Γλυπτική.

• Τιμητικό Δίπλωμα του Τμήματος Arti Visive της Accademia Ferdinandea, Scienze Lettere-Arti, της Catania Ιταλίας, για την καλλιτεχνική του δραστηριότητα.

• Αναμνηστικό Δίπλωμα και μετάλλιο (αρχαία αργυρή δραχμή), της Διεθνούς Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών (Δ.Ε.Ε.Λ.), Γράμματα - Τέχνες - Πολιτισμός και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της Δ.Ε.Ε.Λ., για τη συμμετοχή του στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου, που έγινε στη Φρανκφούρτη της Γερμανίας, τον Οκτώβριο του 2001, με τιμώμενη χώρα την Ελλάδα.

• Βραβείο, με χρυσό μετάλλιο διάκρισης, της Διεθνούς Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών (Δ.Ε.Ε.Λ.), Γράμματα - Τέχνες - Πολιτισμός.

• Προτείνεται α) ως Τακτικό Μέλος της Pagina Autogestita dall' Accademia Ferdinandea di Scienze Catania της Ιταλίας και β) για ειδική διάκριση και μεγαλόσταυρο, στο Ίδρυμα της Πριγκίπισσας - Διαδόχου των Παλαιολόγων Patritcia, που εδρεύει στην Αγγλία, για το συνολικό του καλλιτεχνικό έργο.

• Έχει συμμετάσχει, μέχρι σήμερα, σε περισσότερες από είκοσι πέντε (25) Ομαδικές Εκθέσεις Αγιογραφίας-Γλυπτικής-Ξυλογλυπτικής.


Πόντου 30, 115 28 Αθήνα.
Τηλ. 210 7755424,210 7788313,697 2033544