συλλογές
αφιερώματα
χριστιανικά
μεσαιωνικά
χάρτες
ψηφιδωτά
χειρόγραφα
ζωγραφική
γλυπτική
εγκαταστάσεις/κατασκευές
χαρακτική
φωτογραφία
αρχιτεκτονική
σκίτσα/σχέδια
λαϊκές τέχνες
κριτικές/παρουσιάσεις

Designed by TemplatesBox
ΨΗΦΙΔΩΤΑ

Γιάννης Κολέφας

Βιογραφικό

Γεννημένος στην Ήπειρο το 1927, αποφοιτά από το εργαστήριο ζωγραφικής της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών (Α.Σ.Κ.Τ.) με καθηγητή τον Γιάννη Μόραλη.

Με υποτροφία της Ιταλικής κυβέρνησης σπουδάζει στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Φλωρεντίας, ενώ με υποτροφία του Ι.Κ.Υ. κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Ραβέννας, στη ζωγραφική και στην τεχνική και αποκατάσταση των ψηφιδωτών.

Το 1965 διορίζεται στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο Αθήνας, ως ο μοναδικός υπεύθυνος για την συντήρηση και διάσωση των Βυζαντινών ψηφιδωτών που βρίσκονταν στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Διδάσκει στη Σχολή Συντηρητών του Βυζαντινού Μουσείου και το 1974 διορίζεται καθηγητής ψηφιδωτού στην Α.Σ.Κ.Τ.

Το 1985 αποπερατώνει την ψηφιδωτή σύνθεση στην αίθουσα διαλέξεων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (75 τ.μ.) και μετά από ένα χρόνο πεθαίνει στην Αθήνα.

Με ατομικές, ομαδικές και διεθνείς εκθέσεις, αλλά και δημοσιεύσεις για την τεχνική και την αποκατάσταση του ψηφιδωτού, ο Γιάννης Κολέφας με τις γνώσεις, την αγάπη και την αφοσίωση που τον διάκρινε, είναι ο άνθρωπος που επανέφερε την τέχνη του ψηφιδωτού στην γενέτειρά του, την Ελλάδα.