συλλογές
αφιερώματα
χριστιανικά
μεσαιωνικά
χάρτες
ψηφιδωτά
χειρόγραφα
ζωγραφική
γλυπτική
εγκαταστάσεις/κατασκευές
χαρακτική
φωτογραφία
αρχιτεκτονική
σκίτσα/σχέδια
λαϊκές τέχνες
κριτικές/παρουσιάσεις

Designed by TemplatesBox
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

Αγγελική Δουβέρη

O Γκιούλιβερ στην Ευρώπη

O Γκιούλιβερ στην Ευρώπη είναι είκοσι μικρές σουρεαλιστικές στιγμές στον 21ο αιώνα, είκοσι σουρεαλιστικές πράξεις αυτοαναφοράς που έγιναν δημόσιες. Σουρεαλιστικές όχι μόνο γιατί συνδιάζουν δύο πραγματικότητες φαινομενικά αταίριαστες ή δύο χρονικά επίπεδα που δεν μπορούν να συμπέσουν, αλλά κυρίως γιατί αυτά τα δύο στοιχεία συνταιριάστηκαν με τρόπο ανάλογο της αυτόματης γραφής και διαθέτουν πολλά ψυχαναλυτικά στοιχεία.

Οι γκραβούρες λειτουργούν στο συλλογικό ασυνείδητο ως ένα σημείο παλαιό, πεπερασμένο, με ένα ρομαντικό πέπλο να τις περιβάλλει εξ ορισμού. Από την άλλη οι φωτογραφίες που έχουν το ρόλο του τοπίου ή πιο συγκεκριμένα του σκηνικού, στο οποίο διαδραματίζονται κάποιες «περιπέτειες», υπήρχαν στο προσωπικό μου ασυνείδητο, καθώς είχαν τραβηχτεί χρόνια πριν. Το συνταίριασμα των δύο έγινε με τον τρόπο που γίνεται καθετί λυτρωτικό• αυτόματα, αβίαστα αλλά και με μεγάλη βεβαιότητα. Δυο πεθαμένα πράγματα, λοιπόν, που γίνονται ένα νέο και ζωντανό, όπως μια απλή μαθηματική πράξη όπου δύο πλην μας δίνουν ένα συν. Δύο κύκλοι που είχαν κλείσει και στη συνάντησή τους δημιούργησαν ένα νέο.

Πώς μπορούν δύο γεγονότα του παρελθόντος ξαφνικά να γίνονται το εδώ και τώρα; Οι φωτογραφίες αυτές περίμεναν υπομονετικά για καιρό να βρουν τους πρωταγωνιστές τους. Δεν ήταν τυχαίο οτι τραβήχτηκαν ως άδειες σκηνές σε νεαρή ηλικία, άρα και με λίγη συνείδηση του εαυτού. Δεν είναι τυχαίο ότι μετά από πολλές πραγματικές περιπλανήσεις, ταξίδια και εμπειρίες αυτές οι σκηνές βρήκαν έμψυχο υλικό που τις ζωντάνεψε. Έμψυχο γιατί οι φιγούρες αυτές είναι πολύ ζωντανές, οι μορφές τους πρόσωπα υπαρκτά- σαν να είχαν φωτογραφηθεί σε μια προηγούμενη ζωή, άρα το ίδιο αληθινές με όλες τις μνήμες από την τωρινή ζωή. Αυτές οι φιγούρες ανέτρεψαν το εκεί και τότε των φωτογραφικών ταξιδιών μου και μέσα από το παράδοξο δίνουν νόημα στο τώρα.

Αγγελική Δουβέρη